Kimler mentee olabilir?
Menteeler, ODTÜ Matematik bölümünde okuyan 2. , 3. ve 4. sınıf öğrencilerdir.
Neden mentee olmalısın?
Program, içeriği itibariyle her menteeye bireysel olarak çalışabileceği bir mentor atar. Bu da menteelerin çalışacakları konu hakkında bireysel bir rehberlik almasını sağlar.
Menteelerin her biri (istisnalar olabilecek şekilde) farklı konular seçer. Bu konu dağılımının çeşitli olması her bir katılımcının hem farklı konular hakkında iç görü kazanmasına yardımcı olur, hem de lisans hayatının ilerisinde çalışabileceği alanlar hakkında fikir sahibi olmasını sağlar.
Program boyunca menteelerin her hafta yaptıkları çalışmaları düzenli olarak raporlarına LaTeX ile yazması teşvik edilir. Bu sayede menteeler belirli bir düzen anlayışı geliştirir ve okudukları kaynakları kendi cümleleriyle yazıya geçirme becerisi kazanır.
Program sonunda her mentee kendi konusu hakkında genel bir sunum yapmakla yükümlüdür. Bu sunumun alt sınır olmamakla birlikte üst sınırı 30 dakikadır. Program sonunda yapılacak genel sunumun dışında katılımcılar sırayla mini sunumlar hazırlarlar. Bu genel sunum ve mini sunumlar sayesinde öğrenciler sunum yapma deneyimi kazanır ve programa devamlılığı sağlamak için bir motivasyona daha sahip olur.
Lisans eğitimi süresince öğrenciler modern matematikten ve makale okuma alışkanlığından uzak kalmaktadır. Bu sebeple mentorların yönlendirmesiyle menteelerin hem klasik ve modern matematik kültürü kazanması hem de makale okuma alışkanlığı kazanması amaçlanır.
Programda mentee ne yapmalı?
Her mentee, mentoru ile her hafta en az 1 saat olmak üzere, birlikte belirledikleri buluşma düzeninde buluşmakla yükümlüdür.
Menteelerin mentorlarıyla olan buluşmalar dışında çalıştıkları konuya kendi başlarına da her hafta en az 3-4 saat ayırması, iki tarafın da programdan alacağı verimi artıracağı için güçlü bir şekilde önerilir.
DRP MATH METU programının sadece akademik amaçlı bir program olmadığı, aynı zamanda sosyal amaçlı bir program olduğu unutulmamalıdır. Bunun ışığında, menteelerin yapılacak çay saati, seminer, mini sunum gibi sosyal yönü olan etkinliklere de (geçerli mazeretler dışında) katılması beklenir.
Raporlar, program sonunda yapılan çalışmaların bir özeti niteliğinde olsa da menteelerin süreç içerisindeki gelişimini de ölçmenin en tutarlı yollarından birisi olarak görülebilir. Bu yüzden, menteelerin düzenli olarak 1-2 hafta aralıklarla, yaptıkları çalışmaları raporlarına yazmaları beklenir.
Raporlar program boyunca programdaki herkesin erişimine açık olacağı için menteelerin süreç boyunca raporları ellerinden geldiğince anlaşılır şekilde yazmaları beklenir. Ayrıca, raporlar LaTeX ile yazılacaktır ve menteelerin, bazı istisnai bilgiler dışında, LaTeX’i kendileri öğrenmeleri beklenir.
Menteelerin dönem boyunca 1-2 kere olacak şekilde, diğer katılımcılara o zamana kadar yaptıkları çalışmalara ait mini sunumlar yapması beklenir.
Menteelerin dönem sonunda, dönem boyunca yaptıkları bütün çalışmaları diğer katılımcılara da aktardıkları, üst sınırı 30 dakika olan, ingilizce bir sunum yapmaları gerekir.